Türkiye’deki En İyi Trekking Rotaları

Trekking Nedir?

İngilizceden geçmiş  olan trekking kelimesi, zorlu arazi parçalarını alternatif bir ulaşım aracı kullanmadan yürüme yöntemi ile aşmaya denmektedir. Doğa ile baş başa, tek kişilik veya genelde gruplar halinde yapılan nizami tempoda yapılan yürüyüş sporudur.

Neden Trekking?

Şehirlerin stresli ve yorucu ortamından uzaklaşmak, doğa ile buluşmak, tatil ve sporu beraber yapmak… bu saydığımız ve daha birçok sayamadığımız aktiviteler sizi heyecanlandırıyor mu? Düşünürken tamda şu an okurken dahi size hayal kurduruyor mu? Doğada yürüyüş yaparken bir yere yetişme durumunuz olmadan sadece keyif almak için yürürken dilediğiniz zaman durum dinlenmek, anın tadışını çıkarmak daha doğru bir telaffuz ile anı yaşamak, hepsinden azar azar anı kalması için eşi benzeri olmayan manzaranın fotoğraflarını çekmek kulağa hoş geliyor değil mi? Hepsinden önemlisi sağlıklı kalmak ve zinde olmak için trekking harika bir tercih. İster tek başınıza ister eşiniz veya sevdiğiniz arkadaşlarınız ile ekip halinde uzun ve her hali ile tadını hissedeceğiniz uzun bir yürüyüşe çıkmanın tam zamanı. Çünkü doğa ile birlikte yapılan sporların en güzeli ve her mevsim yapılabilen trekking sevenlerine eşi benzeri olmayan rotalar sunmakta.

Ülkemiz, yemyeşil ormanları, sesi ile huzur veren akarsu ve şelaleleri ile hem trekkinge yeni başlayacak olanlar hem profesyonel sporcular için ender bölgelerden biri. Karadeniz bölgesinin yaylaları, Akdeniz in kıyısı ile birlikte kıvrılan antik yolları Anadolu’nun tarih kokan parkurları ve daha niceleri… Çadırınız veya rota üzerindeki butik otellerde konaklayarak uzun rotaların ya da günü birlik tamamlayabileceğiniz rotalardan sizler için Türkiye’nin en iyi trekking rotalarından oluşan bir liste hazırladık. Unutamayacağınız anılarınızın olacağı geçtiğiniz yerleri hatırlamak için tekrar geri dönmek isteyeceğiniz bu mükemmel rotalarda unutamayacağınız maceralar yaşayın.

Peki Türkiye’ deki En İyi Trekking Rotaları Nerelerdir?

1- LİKYA YOLU

Muğla’nın Fethiye ilçesinden başlayarak Antalya’nın Kemer ilçesine kadar devam eden Tekenin sahil güzergahından geçiş yaparak, kuşkusuz yürüyüş severler tarafından en bilindik rotanın adı Likya Yolu tabi ki listemizin ilk sırasında yer alıyor. Uzunluğu tam 535 kilometre olan Likya Yolu kolay kolay ve zor derecelendirmeleri ile otuz  adet paftadan oluşmakta. Geçmiş tarihin Roma döneminin ticaret amaçlı ve yerleşim amaçlı bölgesi olan yolun üzerinde birden fazla antik kent yer alıyor. Pınara, Sinema, Antiphellos ve Olympos gibi antik kentler ise durak olarak kullanacağınız yerlerden sadece bazıları. Kalkan, Ölüdeniz, Finike üzerinden geçen rota da sizleri sayılamayacak kadar fazla güzelliği içinde barındırıyor.

Tanıklık edeceğiniz ve her karesini fotoğraflamak isteyeceğiniz doğal güzellikler saymayla bitecek gibi değil. Ülkemizin en bilindik ve görülmesi gereken kumsallarından Patara plajı, Kelebekler Vadisi, Gelidonya Feneri bunlardan sadece bir kaçının adı. Trekking için oldukça uzun olan Likya Yolu içerisinde kendinize göre uygun olan kısa parkurları seçebilir yada konaklamalı ilerleyeceğiniz parkurlarda tatilinizi yapabilir konaklamak için ise bölgede yer alan pansiyon veya butik otelleri deneyebilirsiniz. Trekking rotası olarak seçim yapacağınız Likya Yolu için en ideal dönem, yaz aylarının bunaltısı sıcağı yada kış aylarının zorlayıcı şartlarının ortasını bulmak adına mayıs ve kasım ayları arasını tercih edebilirsiniz.

2- KAÇKAR DAĞLARI ROTASI

Görülmeye değer uğruna kilometrelerce yolculuklar yapılan kara deniz in meşhur yaylaları sizi de cezbediyorsa Kaçkar Dağları rotasını listenize eklemlisiniz. Rakım olarak 3940 metre yüksekliğe ulaşan parkur Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinden start alıyor. Mükemmel yaylaları ,izlemesi keyif veren nehir ve gölleri ve kavuştuğu şelalelerin oluşturduğu doğa harikalar topluluğunun adı Kaçkar Dağları rotası. Zor derecesi bulunmayan parkur kolay ve orta derecelendirmeli rota da yüksek eforlar harcamadan ormanlarının temiz havası ile içinizin ferahladığını somut olarak hissedeceksiniz.

Tüm parkuru eğer tek bir özete almak gerekirse kaya yada buz gibi zor rotaların aksine patika ve stabilize yollar sayesinde oldukça kolay olarak tanımlayabiliriz. Rota üzerinde beslenme ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz noktalar bulunmasının yanı sıra yayla yollarında yeterli sayıda içe suyu ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz kaynak suları da mevcut. Bu sebeple beslenme ihtiyacınız için çok fazla stok yapıp yanınızda taşımadan ilerleyebilirsiniz. Her trekking rotasının verdiğini imkan gibi çadır konaklaması yapabilir veya bölgede yer alan pansiyon ve otelleri değerlendirebilirsiniz.

3- IHLARA VADİSİ – KAPADOKYA ROTASI

Aksaray iline bağlı adı kulağa hoş gelen tarihi kaynaklardaki adı Peristremma olan günümüzdeki adı ile ıhlara vadisi. Etkileyici bitki örtüsü, şelaleleri ve rotada karşılaşacağınız tarih boyu melendiz çayı nın ve aşındırması ve volkanik sürüklenmeler sonucu oluşan vadi yer yer geniş ve uzun bir şekilde 120 metrelik oyuklardan oluşuyor. Kapadokya tarihinin parçası olan kaya oyması kiliseleri ve sert akan melendiz çayının tadını çıkartmak için tam 380 basamaktan oluşan merdiveni inmeniz gerekmekte.

Dünyanın en uzun vadilerinden biri olan bu vadinin sonunda Güzelyurt ilçesine bağlı Beli sırma köyüne ulaşıyorsunuz. Parkurun vermiş olduğu keyfin yanındaki yaşayacağınız tatlı yorgunluğu gidermek için ise mükemmel bir öneri, çayın sağ ve soluna yapılmış ahşap yapıların üzerinde dinlenebilirsiniz. Buz gibi akarsuyun hemen altınızdan akışını ya da bir yaprak paçasının suyun üzerindeki sürüklenişini izlerken yemek siparişi verebilir, rahat yastıklar üzerinde yorgunluğunuzu giderecek çayınızı içebilirsiniz.

Parkuru tamamlamanızın ardından fazla bir mesafesi bulunmayan Nevşehir Derinkuyu Yeraltı şehrini de ziyaret edebilirsiniz.

4- FRİG YOLU ROTASI

Frig Yolu, tarihin eski zamanları antik çağda Friglerin yaşadığı, günümüzde ise Ankara ile Kütahya illeri arasındaki bölgeleri de kapsayan rota üzerinde Frig eserlerine rastlayabileceğiniz yürüyüş için hazırlanmış durakları ile uluslararası standartlarda işaretlemeleri yapılmış trekking severleri davet eden güzel bir rotadır. Toplam uzunluğu 506 kilometre olan parkur oldukça geniş bir coğrafyayı ziyaret etmenize olanak sağlıyor. Aynı zamanda içerisinde bisiklet parkuru da bulunduruyor. İçinde kayaların içine oyularak yapılmış Frig mezarlarını da göreceğiniz tarihi ve doğa harikalarını gözlemleyen rota, Ankara’nın Polatlı ilçesi, Afyonkarahisar – Seydiler, Kütahya – Yenice üzerinden alternatifi bulunan yollar ile ilerlemenizi sağlıyor. Konaklama için ise yine rota üzerindeki veya bölgedeki pansiyon ve otelleri tercih edebilir dilerseniz çadır konaklama da yapabilirsiniz.

5- MACAHEL YAYLASI TREKKİNG

Macahel yaylasına eşsiz bir yolculuk…
Ülkemizin UNESCO tarafından koruması altında olan bölge farklı coğrafyası çeşitli hayvan türleri ve ziyaretçisini kendisine hayran bırakmayı başaran Macahel Yaylası rotası sizlere doğa güzelliklerinden oluşan uyumadan görülebilen bir rüya hazırlıyor. Günümüzdeki adından önce kullanılan adı Bicihiani olan Macahel, içerisinde akan uğur ve maral derelerinin beraberinde ilerlemektedir. Bölge içerisinde barındırdığı çeşitli bitki ve hayvan türleri ile Biyosfer Rezerv Alanı olarak tescillenmiştir.

Macahel Yaylası Trekking için seçiminizi bahar aylarının başları olarak planlayabilirsiniz. Tabir yerinde olacak ise size bulutların üzerinde olduğunuz hissini tam anlamı ile yaşatacak olan cümlelerin yetersiz kaldığı bir doğa harikası. Şelalelerini ziyaret edip, Yıldız gölünü resimleyerek devam ettiğiniz yayla içerisinde çadır kampı yapabilir ya da Artvin pansiyon ve otellerini araştırabilirsiniz.

6- HİTİT YOLU TREKKİNG

Tarihin görkemli zamanlarının yaşandığı Anadolu, ve bu coğrafyada yaşamış dünyanın gözünü kamaştırmış olan Hititlerin yaşam alanı antik kentlerinin içerisinden geçen Hitit Yolu. Ülkemizde UNESCO Dünya Mirası listesine girmeyi başarmış 13 noktadan Hattuşa antik kentini içine alan profesyonel bir trekking rotası. 11 tanesi kısa 6 tanesi uzun olmak üzere toplam 17 adet yürüyüş parkuru ile 380 kilometre uzunluğundadır. İçerisinde toplam uzunluğu 405 kilometre olan bisiklet parkuru da bulunmaktadır. Rota içerisindeki tüm parkurlar uluslararası standartlara göre işaretlenmiş ve yön levhaları ile desteklenmiştir. Dünya kütüğüne isimlerini yazdırmış birçok eseri bizlere miras bırakmış Hitiler in yaşadığı tarihin kokusunu almaya birebir olan rota tarih-kültür-doğa üçlemesinin sevenlerini kendisine çağırıyor.

Hattuşa ve Alacahöyük gibi tarihi noktaların kullanıldığı, yabancı turistin de ilgi duyduğu Hitit Yolu nun hazırlanması, parkur düzenlemesi gibi çalışmalar 2010 tarihinde sınırları çerisinde olduğu Çorum Valiliği’ ince tamamlandı.

7- KAZ DAĞLARI TREKKİNG

Ucu bucağı gözükmeyen yeşil ormanlar, topoğrafyanın oluşturduğu dekolteler, dev ağaçlar, dağ çileği,  çiçekli nar ağaçları, kaz dağı toprağının kokulu zeytin ağaçları…
Balıkesir bölgesinde yaşayan okurlarımız veya bu bölgeye gelen misafir, turistler için mükemmel bir trekking rota tavsiyesi. Çanakkale ve Balıkesir bölgesine hakim olmuş insanı tatmin edici genişlikte olan coğrafya, içerisinde yerleşim alanlarının da bulunduğu rotamız huzur için aranan yerlerden bir tanesi.

Kaz dağları insanları kendisine hayran bırakmayı başarmış fakat bilindik yerlerinin çoğu çay bahçesi ve kafeterya gibi alanlar yapılarak yıpratılmış olsa da rota üzeri ilerlediğinizde gerçek doğa ile buluşma şansı yakalayabilirsiniz. Konum itibari ile orman ve deniz arasına kurulu bu rota manzara severler için hazırlanmış diyebiliriz. Orman derinliklerinde veya uzun yollar yürümeyi sevmem diyorsanız sırt çantanız ile ilerleyebileceğiniz bir rota olabilir. Kaz dağları trekking rotamız ayrıca ayvacık behramkale ve cunda gibi noktalara 1 – 2 saat lik mesafede yer alıyor.

8- ALADAĞLAR TREKKİNG

Toros Aladağlar dağcılı sporu ve trekking için önemli noktalardan birisidir. En yüksek tepesi yaklaşık 3700 metre olan Aladağ farklı kollar halinde devam eden güzergahlardan oluşmaktadır. Toplam rota uzunluğu 80 kilometredir. Kayseri-Niğde-Adana üçgeninde ilerlemenizi sağlayan rotayı, gördüğünüzü bir diğerini gördüğünüzde unutturacak masalsı güzellikler süslemekte. Rota boyunca tüm parkurlarda orman bulunmamaktadır. Parkurunuzun devamında Maden Boğazı, Yedigöller ve Emli Vadisi gibi diğer trekking rotalarını da araştırmanızda fayda var. Rota üzeri hazırlanan kamp alanlarında konaklayabilirsiniz. Aladağlar rotası sadece trekking severler için değil dağ sporu ile ilgilenenler içinde düşünülen rotalardan bir tanesidir. İçerisinde rafting parkurunun da bulunduğu güzergah farklı maceralar yaşamanıza olanak sağlıyor.

Trekkinge Çıkmadan Önce Yapılacaklar Nelerdir?

  • Rotanızı oluşturun. Bunun için telefon veya tabletinizin içerisine internet gerektirmeyen harita-konum bilgisi paylaşan güzergahınızı önceden çizip istediğiniz zaman kontrol edebilmenize olanak sağlayan mobil uygulamalar indirebilirsiniz.
  • Kamp kuracağınız alanları önceden işaretleyin. (Önceden planlanmış bir program ile vakit kaybından kurtulur vaktinizi daha değerli kullanabilirsiniz)
  • Ayak bakımınıza özellikle tırnak kesimlerinizi parkurdan önce kesiniz. Çünkü yürüyüş esnasında tırnak batması gibi aksilikler yaşanması sizleri yavaşlatabilir tabi keyfinizi de kaçırabilir.
  • Gündelik kullandığınız ayakkabı numaranızdan bir beden büyük, kalın tabanlı konforundan emin olduğunuz ya da tavsiye ile alınmış bir ayakkabı kullanın.
  • Ayak bileklerinizi çok sıkı olmadan sargı bezi benzeri bir malzeme ile sarmanızda fayda var böylece ayak burkulmasının önüne geçebilirsiniz. Spor veya gündelik ayakkabılar yüzey olarak da size pek yardımcı olmayabilir.
  • Hareketlerinizi engellemeyecek giysiler giymeye özen gösterin aynı şekilde bu giysilerin sizi çok bunaltarak terletmemesine yardımcı olur.
  • Sırt çantanızı mutlaka profesyonel olmasa da ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek şekilde hazırlamış olun.

Trekking Sırt Çantasında Olması Gerekenler Nelerdir?

  • Ayağa vurmayan yürüyüş ayakkabısı
  • Hafif yedek ayakkabı
  • Panço veya yağmurluk
  • İçme suyu matarası
  • Havlu
  • Çatal-bıçak-kaşık-bardak tan oluşan dağcı takımı
  • Varsa kullandığınız ilaçlarınız, yara bandı, sargı bezi vb.
  • Hazır paketli 1 öğün yetecek kadar yiyecek
  • Yedek giysi
  • Çakı veya kesici bir alet
  • El feneri ve yedek pil
  • Çakmak veya kibrit
  • Defter – kalem
  • Düdük
  • Telefon veya tabletiniz için Powerbank (şarjı dolu)

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir