Dünyanın En Tehlikeli Yolları
İş, ziyaret veya tatil… Seyahat için bugüne kadar en çok tercih edilen karayolu, insanların büyük bir kısmı tarafından kullanılmakta. Günümüzde teknoloji ve makineleşmenin getirmiş olduğu imkanlar ile ulaşımın rahatlaması ve hızlanması için birçok yol yapılmış olsa da eskiden kalma ve geçerken gerileceğiniz yollar da bulunmakta. Dünyanın farklı bölgelerinde birbirlerinden farklı olan bu yollara hiçbir güvenlik önlemi alınmamış olmasının yanında hala aktif olarak kullanılmaktadır.
Dünyanın en tehlikeli yolu olarak bilinen yollardan biri de ülkemiz sınırları içerisinde bulunmaktadır. Trabzon ile Bayburt arasında bulunan D-915 isimli karayolu üzerinde toplam 29 keskin viraj bulunmaktadır. D-915 yolu ve emsal niteliği taşıyan dünyanın diğer tehlikeli yollarını sizler için araştırdık. Bu yollar üzerinde bir yerden bir yere yetişmeye çalışan ya da yarış için hız yapan arabalar ile karşılaşmanız mümkün değildir.
Farklı tehlikeler barındıran bu yolların bazı virajlarından tek manevra ile aracınızı döndürmeniz imkansız boyutlardadır. Uçurum kenarı, koruma bariyeri bulunmayan taşlı yollar ve yağmur yağdığında çamuru ile daha da fazla tehlikeli olan toprak yollar.
Adrenalin tutkunu insanlar için oldukça keyif veren yolculukların yapıldığı ve eşsiz manzaralara şahit olabileceğiniz bu yollar kimi insan içinde huzur kaçıracak derecede tehlikelidir. Araç sürmek ya da ulaşım için bu yollar ile herhangi bir yolu kıyaslamanız bile mümkün değildir. İşte sizler için araştırıp listelediğimiz Dünya’nın birbirinden tehlikeli yolları…
1. D-915 Trabzon – Bayburt
Dünyanın en tehlikeli yolları listemizin ilk sırasını ülkemizde bulunan D-915 isimli karayolu almakta. Trabzon’un Of ilçesinde başlayarak 179 km sonra Erzurum’un Aşkale ilçesinde son bulur. Tek parça olmasına rağmen 4 ayrı kısımdan oluşan yolun Çaykara ile Bayburt arasındaki Soğanlı mevkiinde 2330 metre rakıma ulaşmakta. Dünyanın en tehlikeli yollarından kabul edilen kış mevsimlerinde trafiğe kapatılmaktadır.
Dere başı adı ile isimlendirilen 29 adet keskin viraja sahiplik eden bu yol, uçurumun dibinden gidilmesi, 2000 metreyi aşkın rakımı ve keskin virajları ile tehlikeli yollar listesine girmeyi hakkediyor.
2. Zoji La
Hindistan’da bulunan Zoji La isimli yol, konum itibari ile Himalayalar üzerinde bulunmaktadır. Oldukça dar ve deniz seviyesinden tam 3500 metre kadar yüksekte bulunuyor. Bu rakım üzerinde süreceğiniz aracın da oradaki hava koşullarına uygun olması gerekir dağın başında aracınızın arıza yapması ya da farklı durumlarla mahsur kalmayı düşünmek dahi insanı ürkütmeye yetiyor. Toplam uzunluğu 9 kilometredir. Okurken ilk başta kısa gibi gözükse de yolun durumu ve karşınıza çıkan hayvanlardan dolayı aşılması oldukça uzun sürüyor.
3. Transfăgărășan
Romanya’nın Karpat isimli dağları üzerinden geçen bu dağ yolu, Romanya’nın en yüksek zirveleri olan Moldeveanu ile Negoiu’ya kadar ulaşmaktadır. 1970 yıllarda askeri güzergah olarak yapılan yol günümüzde hala kullanılmaktadır. 151 km uzunluğa sahip yol zirve olarak 2000 metre rakımı geçmektedir.
4. Yungas Yolu
Bolivya’nın Yungas isimli bölgesinden adını alan yol, 1995 yılında dünyanın en tehlikeli yollarından kabul edilmiştir. 2006 yılının tahminlerine göre yolu kullanmakta olan 200-300 arası sayıda insanın yaşamını yitirdiği bilinmektedir. Yol üzerinde ilerlerken önceden düşmüş olan araçların tam düştüğü noktalarda çapraz işaretler bulunmaktadır. Ölüm yolu olarak bilinen bu yol, yaşamaktan keyif alan ve yükseklikten korkan insanların asla gitmemesi gereken bir yol. Dağ bisikletçilerinin de ilgisini oldukça çeken yola gidenler bu yolu günlük olarak kullanmak zorunda olan insanların var olduğuna inanmak istemiyor.
5. Dalton Otoyolu
Bir belirsizliğin ortasından geçen James Dalton Otoyolu. Dünyanın en tehlikeli yolları listesinin beşinci sırasında yer alan bu yol Alaska’da bulunmaktadır. Toplam uzunluğu 666 kilometredir. Soğuktan buzullaşmış bazı bölümleri ve çakıl taşları ile kaplanan bölümleri ile oldukça tehlikelidir. 666 km uzunluğundaki bu hat üzerinde sadece 3 adet yerleşim yeri bulunmakta ve bunlarda küçük köy niteliğindeki yerleşimler.
Hattın güzergahı geçmiş tarihte demiryolu hattı olarak önerilmiş olsa da bu kabul edilmeyerek karayolu haline gelmiştir. Tehlikeli olan bu yolu genellikle kamyon ve tırlar kullanmakta. Hatta bu yol üzerinde tırlara yol vermek zorunludur. Kuzey kutbuna yakın konumda olmasından dolayı sürekli buz tutan yola çıkmadan önce her türlü senaryoyu göz önünde bulundurmanız gerekmekte. Acil durum numaralarına ulaşılabilirliğinizi kontrol etmeden bu yola çıkmayınız.
6. Atlantik Okyanus Yolu
Norveç’te bulunan bu yol, viyadük ve köprülerle birbirine bağlanmakta. Tehlikeli yollar listesinin altıncı sırasında bulunan Atlantik yolu, 8,3 kilometre uzunluğundadır. Tehlikeli olmasına sebep olan keskin virajlar ve rüzgârdan dolayı yola vuran hırçın dev dalgalardır. Sosyal medyada sıklıkla karşılaşacağınız görüntüleri bulunan yol, 1989 yılında tamamlanmış ve yola gelen su ile esen rüzgâr sonucu donmalar yaşandığından sürücüler sürekli dikkatli olmaları konusunda uyarılmaktadır.
Tehlike öyle boyutlara çıkmakta ki 70 yaşlarında civarı izlemekte olan bir turistin hayatınız kaybettiği belirtiliyor. Karayolu üzerinde yaşanan kazalara nazaran bölgedeki deniz yolunda da bir çok geminin kaza yaşadığı söylenmekte.
7. Guoliang Tüneli
Çin’de bulunan yol bir dağın yanından ve içerisinde oyularak tünel haline getirilmesi ile oluşmuştur. Han hanedanlığı döneminde savaşan kaçak bir isyancının adı verilen yol, civarında bulunan Huixian isimli bir köye ulaşım sağlamaktadır. Tünelin inşasından önce bu köye ulaşım oldukça yüksek ve çok uzun bir yoldan sağlanmaktaydı. Medeniyetten kopmuş durumda olan köy yüksek dağların arasında bir vadide konumlanmaktadır.
Köylüler diğer yerleşimler ile ulaşımı rahatlatmak amacı ile 1972 yılında bu yolun yapımını planladılar. Yolun inşası için gerekli olan malzeme ve kullanılacak alet edevatın alımı için ise hayvanları satmak zorunda kalmışlar. Yolun inşasına başlayan 13 köylüden birisi yapım sırasında hayatını kaybetti.
8. Gois Geçidi
Fransa’nın Vendee bölgesinde yer alan bu geçit üzerinde, günde bir defa meydana gelen cezir yaşanmasından yani suyun geri çekilmesinden dolayı karşı olarak iki defa su seviyesinde yükselme yaşamaktadır. Uzunluğu 4,5 kilometre olan yol günde iki defa sular altında kalarak kaybolmaktadır. Bu yolu kullanmayı talep eden sürücüler ne zaman yükseleceği bilinmeyen suyun tekrar geri çekilmesini beklemek zorundadırlar. Su yükselmesi yolun başında iken yaşanacağı gibi tam ortasında olduğunuzda da yükselme ihtimalini barındırmakta.
Su yükselme anında mahsur kalan araçlardan çıkan yolcular yol üzerinde bulunan yüksek gözetleme kuleleri yardım kulelerine sığınarak kurtulabiliyor. Fakat araçlar geri çekilme olana dek maalesef suyun altında kalıyor.
9. Tianmen Dağ Yolu
Eğer Dünya’nın farklı bölgelerine seyahat etmeyi ve yeni yerler gezmeyi seviyorsanız Tianmen dağını listenize eklemelisiniz. Çünkü Tianmen dağı cennetin kapısı olarak adlandırılıyor. Yolun sonunda muhteşem manzaralar ile karşılaşacağınız bu yere gitmenin de bir bedeli var. O da oldukça tehlikeli olan Tianmen dağ yolunu aşmak. 11 Kilometre uzunluğundaki yol çok sayıda keskin viraja sahip. Görünüş olarak bir labirentten farksız gözüken yolda toplam 99 adet keskin viraj bulunmakta.
10. Los Caracoles
Şili’de bulunan Los Caracoles isimli bu yol Dünya’nın en tehlikeli yolları listemizin onuncu sırasında yer alıyor. Şili ile Arjantin arasında bulunan yol ölümcül olarak adlandırılan yollar arasında. Kar ve buzlanma da olduğunda tehlikenin boyutu biraz daha artmakta. Bu yolu tamamlamak için oldukça usta sürücü olmanız gerekiyor. Birbirinden tehlikeli artarda dizili bu virajları geçmek her sürücünün hakkı değil. Deniz seviyesinden bir hayli yukarıda bulunan Los Caracoles yolu talep eden sürücülerin, zamandan kasıtlı sabırlı, pratik ve iyi bir sürüş becerisinin olması gerekiyor. Sadece araç sürücüleri tarafından talep edilmeyen yol hava koşullarının güzel olduğu zamanlarda adrenalin için koşu ve yürüyüş için de tercih ediliyor.