Dünyanın En Büyük 10 Camisi

DÜNYANIN EN BÜYÜK CAMİLERİ

İslam dinine ait olan ve Müslümanların ibadet yeri olarak adlandırılan camiler…

İslamiyet’e göre yılda iki kez yaşanan bayramların başlangıcını temsil eden namaz ibadetinin toplu olarak kılınabilmesi için inşa edilen ibadethanelere cami adı verilmektedir. Dünyanın hemen hemen her ülkesinde bulunan bu mabetler ibadet edilmek veya incelenmek üzere yıl içerisinde sıklıkla ziyaret edilen mekânlar arasına girmektedir. Cami kelimesi, Arapçadan Türk diline geçen “Cem” yani toplanma ve bir araya gelme kökünden gelmektedir.

Gün içerisinde 5 vakit kılınması farz olan namaz için Müslümanları camiye çağıran ezanı simgeleyen, eski tarihte teknoloji olmadığından üstüne çıkılarak ezan okunmasına olanak sağlayan uzun minareler ve mimari bütünlükte kubbelerden oluşan bu camiler mimariye merakı olan insanlar ve Müslümanlar tarafından oldukça ilgi çekmiştir.

Tarihte adı sıklıkla duyulan ünlü mimarlar tarafından da yapılan bu camilerin kapasite olarak en büyükleri, uzun yıllar ayakta kalmayı başarmış en eski olanları ve mimari açıdan en güzelleri listelenmektedir. Biz de bu yazımızda bu listelerden kapasite bakımından yeryüzündeki en büyük camileri araştırarak sizler için derledik.;

Listemizde ilk sırayı alan yeryüzündeki en büyük cami, Suudi Arabistan’ın Mekke şehrinde bulunan Mescid-i Haram’dır. Mescid-i Haram ayrıca içerisinde İslam aleminin en kutsal yeri olan Kâbeyı de içerisinde bulundurmaktadır. İslam mimarisi listemizde büyüklüğü bakımından ilk ‘a giremeyen fakat Yeryüzünün ilk mescidi olan Kuba Mescidi ve Mabet olarak ise Kâbe ile birlikte başlamıştır.

Dünyada bulunan tüm camilerin yönü aynı zamanda dünyanın en büyük camisi olarak bilinen Kâbe Mescid-i Haram’a doğru olmaktadır. Dünya üzerinde yaşayan tüm Müslümanların tek bir yere yani Kâbe’ye yönelerek namaz kıldıkları bu camilerden en büyükleri hangileridir? Dünyanın en büyük camilerinin özellikleri nelerdir? Dünyanın hangi ülkesinde hangi şehrinde bulunmaktadır? Dünyanın en büyük camileri ile ilgili listemizi incelerken Türkiye’nin en büyük camileri konulu yazımızı da göz atabilirsiniz.

Tüm bu soruların yanıtlarını bulacağımız yazımızı sizler için derledik. İşte dünyanın en büyük camileri

 

1.Mescid-i Haram – Mekke / SUUDİ ARABİSTAN

Sahip olduğu 400 bin metrekareyi aşan alanı ile dünyanın en büyük camisi sıfatını taşıyan Mescid-i Haram, İslam aleminin en kutsal yeri olma özelliğini de taşıyor. Kâbe, Mescid-i haram’ın içerisinde bulunuyor. Kâbe etrafını çevreleyen kapalı alanların, katlı olması yönünden oldukça fazla yer sunan Kâbe, boyut olarak diğer camilere nazaran küçük gözükmekte. Ancak bu, aynı anda 900 bin kişinin ibadet edebilmesi gerçeğini değiştirmiyor. Bu rakam her yıl yapılan hac sezonunda, 5 milyon kişiye yaklaşıyor.

Her biri 103 metre yüksekliğinde toplam 9 minaresi ayrıca 19 adet kapısı bulunmaktadır.

Kapasite : 900.000 kişi

 

2.Mescid-i Nebevi – Medine / SUUDİ ARABİSTAN

Medine şehrinde bulunan dünyanın en büyük ikinci camisi Mescid-i Nebevi’nin anlamı Peygamber Mescidi’dir. Mescid-i Haram’dan sonra dünyanın en kutsal ikinci yeridir. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Mekke’den Medine’ye göç etmesinin ardından evi olarak kullandığı yerin yanına inşa edilen caminin kapasitesi 800 bin kişiliktir. Her biri 104 metre yüksekliğinde 10 minaresi bulunmaktadır. Ayrıca yeşil bir kubbesi bulunmaktadır Hz. Muhammed’in (s.a.v.) mübarek kabri de bu yeşil kubbe altında bulunmaktadır.

Kapasite : 800.000 kişi
 

3.İmam Ali Türbe Camii – Necef / IRAK

Dünyanın en büyük üçüncü camisi İmam Ali Türbesi’dir. Ali İbn Ebu Talib’in gömüldüğüne inanılan türbe aynı zamanda camidir. 38 metre yüksekliğinde 2 adet minare ve
42 metre yüksekliğinde bir kubbeden oluşmaktadır.

Kapasite : 750.000 kişi

 

4.İmam Rıza Türbe Camii – Meşhed / İRAN

İran turizmi için önemli yeri olan ve 8 adet minareden oluşan İmam Rıza Türbe Camii, her yıl 15 – 20 milyon arasındaki insan tarafından ziyaret ediliyor.

Kapasite : 700.000 kişi

 

5.Jamkaran Camii – Kum / İRAN

5 adet kubbe ve 2 adet minareden oluşan camii, dünyanın en büyük camileri listemizde beşinci sırayı yer alıyor.

Kapasite : 700.000 kişi

 

6.İstiklal Camii – Cakarta / ENDONEZYA

Hem ibadet için hem de Endonezya’nın sömürge altından kurtuluşunun kutlanması amacı ile kullanılan İstiklal Camii, 1978 yılı içerisinde yapıldı. 200 bin kişinin aynı anda namaz kılabildiği bu camii, Güneydoğu Asya’nın en büyük camisi sıfatını da taşımaktadır. Dünyanın en büyük camisinin sadece 1 adet minaresi bulunmaktadır.

Kapasite : 200.000 kişi

 

7.Djamaa el Djazair – CEZAYİR

Yaklaşık 900 milyon Euro’ya mal edilen caminin inşaatı 2019 yılında tamamlanmıştır. 265 metre yüksekliğindeki minaresi dünyanın en uzun minaresidir. Bu uzunluktaki minare, Djamaa el Djazair camisine, Afrika’nın en yüksek binası sıfatını da kazandırmaktadır. Cami içerisinde, kuran okulu, park, lojman, İslam sanat müzesi ve itfaiye sahası da bulunmaktadır. Aynı zamanda Cezayir Ulu Camii olarak da bilinmektedir.

Kapasite : 120.000 kişi

 

8.İkinci Hasan Camii – Kazablanka / FAS

1993 yılında inşa edilen caminin, 210 metre yüksekliğinde minaresi bulunmaktadır.

Kapasite : 105.000 kişi

Atlantik kıyısındaki bir alanın deniz doldurulması yöntemi ile üzerine inşa edilen caminin 210 metre yüksekliğinde minaresi bulunmaktadır. Aynı anda 25 bin kişi cami içinde, 80 bin kişi ise avlusunda namaz kılabiliyor.

 

9.Badshahi Camii – Lahor / PAKİSTAN

1673 yılında tamamlanan camii 100 bin kişinin aynı anda namaz kılabildiği bir cami. Yaklaşık 54 metre yüksekliğinde 8 adet minaresi bulunmaktadır.

Kapasite : 100.000 kişi

 

10.Faysal Camii – İslamabad / PAKİSTAN

Dünyanın en gözde camilerinden biri olan Faysal camii, 5000 m² alana kurulmuştur. 90 metre yükseklikte 4 adet minaresi bulunmaktadır. Alışa gelmiş kubbe mimarisinin yerine üçgen bir çatı benzeri bir yapıdan oluşmaktadır.

Kapasite : 74.000 kişi

 

11.Çamlıca Camii – İstanbul / TÜRKİYE

Dünyanın en büyük camileri listemizi bitirirken ülkemizin en büyük kapasiteli camisi Çamlıca Camii’ni de yazmadan geçemedik. Ülkemizin en büyük camileri ile ilgili yazdığımız yazımızı da inceleyebilirsiniz. Aynı anda 63 bin kişinin ibadet edebildiği Çamlıca Camii, 57 bin 500 metrekare arazi üzerine kurulmuştur. İçerisinde ayrıca müze, sanat galerisi, kütüphane, büyük bir konferans salonu, 8 sanat atölyesi bulunmaktadır. Yapımı 2019 yılında tamamlanan caminin 6 adet minaresi vardır. Kubbesinin iç yüksekliği 72 metredir. Kubbe çapı İstanbul’u simgelemesi için 34 metre uzunluğunda yapılmıştır.

Kapasite : 63.000 kişi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir