Diş Ağrısını Hafifletecek Yöntemler

Ağız ve sağlığı, kaliteli geçirilecek bir gün için gerekli olanlardan biridir. Ağız ve diş sağlığımızı önemsemediğimizde diş ve diş eti hastalıkları başta gelmek üzere farklı pek çok rahatsızlığı meydana getirebiliyor. Diş rahatsızlığı denildiğinde ilk akla gelen korkunç diş ağrılarıdır. Cinsiyet ve yaş fark etmeksizin her bireyde oluşabilen diş ağrıları tüm günümün kalitesini düşürdüğü gibi gece olduğunda ya da gece saatlerinde başladığında bu geceleri uykusuz hale getirebiliyor. Hatta doğru zaman da tedavi edilmediği taktirde diş kaybına dahi yol açabiliyor.

Peki Diş Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Ağrılar genellikle dişin orta kısmında oluşan iltihaplanma sonucu ortaya çıkmaktadır. Dişin bu orta bölümü içerisinde ağrı oluşumuna oldukça duyarlı sinir uçları bulunmaktadır. Fakat bazı zamanlarda çene yapısından kaynaklı rahatsızlıklar sonucu oluşan ağrılar, diş ağrısı gibi hissedilebilir.

Diş Ağrılarına Neler Sebep Olur?

– Diş Eti Hatalıkları
– Çürük Dişler
– Hassas Yapıdaki Dişler
– Diş Sıkma & Gıcırdatma
– Apseli Dişler
– Gömülü Dişler
– Çene Yapısında Oluşan Diğer Ağrılar
– Migren ve Diğer Baş Ağrıları
– 20 lik Dişler

20 lik Diş Ağrısı Neden Oluşur?

Çene yapısının iki tarafında altta veya üst bölümde en son çıkan veya çıkacak olan dişlere 20 lik diş denilmektedir. Bu dişler genelleme olarak 17 – 20 yaş aralığında çıkıyor gibi gözükse de bazı araştırmalara göre 17 -25 yaş aralığı hatta 30 ve üzeri yaş dönemlerinde de ortaya çıkabilmektedir.  Bebekler ve çocuklarda olduğu üzere yetişkinlerde gömülü olan bu dişlerin ortaya çıkma evresinde oldukça ağrılar ve beraberinde başka zorluklar yaşanabilmektedir. Gömülü durumda olan 20 lik dişler yapı olarak bazen yamuk çıkabilmekte ve dokulara zarar verebilmektedir. Bu yaşlarda oluşan diş ağrılarında ağrılarınız devam ederken veya geçse bile mutlaka bir diş hekimine başvurulmalı diş röntgeni denilen film in çekilmesi gerekmektedir.
20 lik Dişin Ağrı Belirtileri Nelerdir?
Diş etine gömülü durumda olan bu dişler çenenizin üst kısmında, kulak ve bölgesinde, alt çene ve boyun bölgenizde büyük ağrılar oluşturabilir. Bu tür ağrılar başladığında vakit geçmeden diş hekimine başvurulmalıdır.

  • Ağızın iç kısmında oluşan kızarık ve şişlikler
  • Yutkunmada zorluk
  • Aniden oluşan ağız kokusu
  • Ağızda hissedilen kötü tat
  • Çok sıcak ve çok soğuk yiyeceklerde zorluk
  • Bağ ağrısı
  • Lenf bezlerinde oluşan şişlik gibi durumlar…

Vakit kaybetmeden uzman bir diş hekimine başvurulması gerekse de bazen gece saatleri veya diş hekimine ulaşamayacağınız farklı durumlar gibi olumsuz zamanlarda meydana gelen diş ağrılarını evdeki yöntemler ile dindirmenin yolları mevcut. Bazı sağlık kuruluşlarından yaptığımız araştırmalar sonucu bu yöntemleri sizler için derledik.

Evdeki Yöntemler İle Diş Ağrısını Hafifletmenin Yolları

1.Soğuk Uygulama

Uzman bir diş hekimine gidene kadarki sürede ağrılarınızı dindirmek için soğuk uygulama yapabilirsiniz. Dişteki oluşan ağrı şişlik ile ilgili ise yanağınızın dış kısmına aralıklarla soğuk uygulama yapabilirsiniz. Medicana Sağlık Grubu soğuk kompres uygulamasının ağrı oluşan bölgedeki kan damalarını daralttığından ağrının hafifleyeceğini söylüyor. Bu yöntem geçici süreli sizi rahatlatsa da ağrının asıl nedenini tedavi etmeyecektir. Fırsat olduğunda hemen bir diş hekimine başvurunuz.

2.Tuzlu Su İle Gargara

Tuz ile suyu karıştırarak ağız içine gargara yapılabilir. Gargara yaptıktan sonra suyu yutmadan ağzınızdan atın. Bu işlemi bir kaç kez tekrarlayın ılık ve tuzlu su bölgedeki ağrıyı hafifletecek ve sizi rahatlatacaktır. Soğuk uygulama yöntemi gibi tabi ki buda geçici bir çözüm olacaktır.

3.Karanfil Yağı

Bir pamuk içerisine karanfil yağı damlatarak ağrı olan dişinizin üzerine koyun ve diş ile diş etinin bunu emmesini bekleyin. Bu işlemi yaparken dişinize ve diş etinize baskı uygulamayın. Anestezi yöntemi gibi görünen karanfil yağı

Karanfil yağı doğal bir anestezik olan öjenol içerir, bu yüzden ağrının dinmesine yardımcı olur. Ancak, karanfil yağı sadece diş ağrınızın acısına yardımcı olur, temel sorunu çözmez. Eğer farklı tatlara da alışkın değilseniz karanfil yağının tadı hoşunuza gitmeyebilir.

4.Sarımsak

Toplum tarafından doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsağı ezerek macun kıvamına getiriniz ve ağrının oluştuğu dişe uygulayabilir yada çiğneyebilirsiniz.

5.Kekik yağı

Karanfil yağı ve sarımsak gibi güçlü bir madde olan kekik diş ağrılarının hafifletilmesinde kullanılabilir. Çok güçlü bir antioksidan olduğundan aynı oranda su ile seyrelterek ağrının oluştuğu bölgeye uygulayabilirsiniz.

6.Zeytin

Ortasından keserek çekirdeği çıkartılmış zeytinin iç kısmını ağrıyan dişinizin üzerine yerleştirin diğer dişiniz ile çok baskı yapmadan sabit tutun. Biraz bekledikten sonra ağrılarınızın hafiflemesine yardımcı olacaktır.

7.Ağrı Kesici İlaçlar

Bir çoğumuzun bildiği isimlerine aşina olduğumuz ağrı kesiciler yine eczaneden temin edebileceğiniz gargaralar ile diş ağrılarınızı hafifletebilirsiniz.

Eğer ki ateşlenme, yüz şişmesi ve dinmeyen artan ağrılarınız var ise diş hekimi için beklemeden tedavi olmak için hiç vakit kaybetmeden acil servise gitmelisiniz.

Diş Ağrılarının Oluşmaması İçin Ne Yapılmalı?

Dişlerinizi çürüme veya apseden korumak için günlük diş temizliğine önem vermelisiniz. Önemsenmeyen ağız ve diş sağlığı kötü sonuçlar doğurabilir. Diş etleri oldukça hassas bir yapıya sahiptir bu yüzden diş temizliği için kullanacağınız diş fırçasının yumuşak kıllı olmasına dikkat edin. Günde iki kez fırçalamanız gereken dişlerinizi sert ve baskılı değil olabildiğince yumuşak hareketler ile fırçalayınız. Bunun için doğru diş fırçalama tekniklerini araştırabilirsiniz. Ayrıca diş ipini kullanarak dişleriniz arasında oluşacak diş taşlarını önleyebilir ve bakterilerin bir kısmını da temizleyebilirsiniz.

Önemli: Yazmış olduğumuz yöntemler uzman bir diş hekimini beklerken evde kendinizin uygulayabileceği yöntemler olup rahatsızlığınızı kesin olarak sonlandırmaz. Rahatsızlığınız süresi içinde en yakın zamanda uzman bir hekime başvurmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir